Hoop voor een verdeeld land by Gert-Jan Segers

Sinds november vorig jaar is Gert-Jan Segers fractievoorzitter en partijleider voor de Christenunie. In dit boek legt hij zijn visie neer voor Nederland, onder de veelzeggende titel ‘Hoop voor een verdeeld land’. Gert-Jan is er zelf eerlijk over: in zijn zoektocht werd hij geraakt door het negatieve, de onderlinge vervreemding. Maar hij doet een poging daar iets concreets tegenover te stellen.

Gert-Jan onderzoekt vijf ‘breuklijnen’, zoals hij ze noemt: de kloof tussen nieuwkomers en langgevestigden, tussen zieken en gezonden, tussen gelovigen en seculieren, tussen ouderen en jongeren en tussen succesvollen en achterblijvers. Telkens spreekt hij met mensen uit die werelden, van Arjan Lubach tot Leger des Heils-man Cornel Vader. En bij elke breuklijn valt een politiek programma te ontwaren dat oplossingen – hoop! – moet bieden.

De breuklijnen zijn goed gekozen. Iedere Nederlander zal met minstens een of twee zelf in aanraking zijn geweest de afgelopen jaren. En ik denk ook dat iedereen zich weleens heeft afgevraagd hoe bijvoorbeeld de problemen in de zorg of in de achterstandswijken nou op te lossen zijn. Segers komt op alle terreinen met een visie en met concrete voorstellen. Een sociale dienstplicht bijvoorbeeld, om jongeren over hun eigen grenzen te laten kijken en te leren wat het betekent om een samenleving te zijn. Decentralisatie en terugdringen van marktwerking in de zorg. Een nieuwe ‘pacificatie’ voor de struggles tussen gelovigen (zowel moslims, christenen als anderen) en seculieren.

Sommige oplossingen en standpunten (zoals ten aanzien van de NIPT-test) zijn niet zo verrassend, omdat de Christenunie zich daar al voor inzet. Maar het voegt veel toe om niet alleen de politieke maar ook de persoonlijke overwegingen te lezen. Wie zoekt naar smeuïge verhalen uit de Kamer zal het met de inleiding moeten doen, waarin Gert-Jan beschrijft hoe hij moest vechten voor een meerderheid voor zijn prostitutiewet. Wie echter zoekt naar een goed geschreven verhaal met inhoud moet verder lezen.

Gert-Jan noemt zichzelf een hoopvolle realist, en dat is wat dit boek ook uitstraalt. Eerlijk over de problemen (en de onmogelijkheid van sommige oplossingen), maar hoopvol vanuit een diepe overtuiging dat mensen kúnnen samenleven, hoe verschillend ze ook zijn. En dat de politiek daar een zinvolle, waardevolle bijdrage aan kan leveren als die vanuit diezelfde overtuiging wordt beoefend.

Kortom, een mooi manifest van een bevlogen man met visie en hoop. Het enige probleem is misschien dat dit boek te dun is. Uit alles blijkt dat Gert-Jan veel meer in z’n hoofd heeft dan in dit boek staat. Af en toe is de sprong van analyse naar oplossing erg groot, en zou een verdere verdieping niet misstaan. Maar dat zij hem vergeven – om in korte tijd zo’n samenhangend betoog van hoop te presenteren is een knappe prestatie.

We zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kiezen ervoor elkaar de hand te reiken, trouw te beloven, achterblijvers erbij te halen en meningsverschillen vreedzaam te houden. Vrijheid verdedigen we van haar vijanden, vrijheid geven we, van vrijheid genieten we. Dit is het moment om elkaar ons woord te geven. En wat er ook gebeurt, ik geef het mijne. (p 223)


Word een echte Bijbelkenner (2) by Tanneke Dorgelo

Eigenlijk leer je met deze kalender bijbelteksten uit het hoofd, en het grappige is dat je er op elk moment mee kunt beginnen. De teksten zijn ondergebracht in 13 verschillende thema’s. Ieder thema bevat vier kleine teksten en aansluitend daar op een leuk verwerkingsidee, wat het een stuk makkelijker en leuker maakt. De teksten komen zowel uit het oude testament als uit het nieuwe testament. Dit zijn een paar dingen die er in de kalender gebruikt worden:

  • 13 bijbelse thema’s waarin telkens 4 bijbel teksten centraal staan
  • Uitleg van teksten + memoriestrips
  • Een uniek kwartet spel van de bijbel teksten
  • Leuke knutselideeën
  • Quizvragen
  • Een beloningssysteem en nog veel meer!

Ikzelf vind het echt een superleuke en originele manier om je kind een bijbeltekst aan te leren, en ik ben zelf ook nog een kind, ik vind het heel erg leuk. Ook ziet het er erg leuk en gezellig uit, en dat is (vind ik) ook erg belangrijk voor zoiets als dit. Als ik een ouder was geweest, had ik het gebruikt.

(review door Sara de Boer)

 

Prijs: 9,95 via Ark Media

wordbijbelkenner


Genre: kindermateriaal

Aan tafel Bijbel by Willemijn de Weerd

Deze week verscheen de Samenleesbijbel bij Jongbloed / NBG. Een prachtig product waar veel tijd in is gestoken en waar ik als kersverse collega in het boekenvak met gezonde jaloezie naar kijk. Ik hoop echt dat het een succes wordt zodat de Bijbel weer volop gelezen wordt.

Er hangt echter letterlijk een flink prijskaartje aan. Voor degenen die daar wat tegenaan hikken verscheen deze week ook (geheel toevallig!) de Aan tafel Bijbel. Ook dit boek is bedoeld om samen de bijbel te lezen. Het is geschreven voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 7 tot 12. Het biedt 25 bijbelverhalen die zijn naverteld en allerlei opdrachtjes om ‘te doen’, ‘over na te denken’ en ‘op te zoeken’. Het boek is erg mooi vormgegeven met veel illustraties waardoor kinderen het volgens mij graag willen lezen. En dat voor de prijs van slechts 22,50!

 

http://www.arkmedia.nl/weerd-willemijn-de/aan-tafel-bijbel.html


Genre: Kinderbijbels

De bucketlist by Jolanda Kromhout

Bucketlist_Cover.inddDe bucketlist (ondertitel: jouw dromen en het avontuur met God) is een boek voor christelijke jongeren tussen de 17 en 25 jaar. De zogenaamde bucketlist is een fenomeen, zeker na de film van een paar jaar terug met Jack Nicholson en Morgan Freeman. Wat wil je nou eigenlijk nog echt gedaan hebben voor je doodgaat? Of, positiever geformuleerd: waar draait het om in jouw leven? Waar droom jij van? En hoe komt dat samen met Gods plan met je leven? Dat is het uitgangspunt van dit boek.

De bucketlist houdt het midden tussen een werkboek en een inspiratieboek. Met bijbelse achtergrond (‘Jezus’ bucketlist’), inspirerende levensverhalen en voorbeelden. Het is lekker gestructureerd zonder dat je het gevoel hebt dat je een cursus doet. En door het hele boek heen is er heel veel ruimte om zelf te schrijven en noteren.

Het is prachtig vormgegeven door Marcel Flier, waardoor je echt zin krijgt om hiermee aan de slag te gaan en kost slechts 14,99. Ik vind het een aanrader voor jongeren die echt wat met hun leven willen gaan doen. En wie wil dat nou niet?

Bestellen: http://www.arkmedia.nl/kromhout-jolanda/de-bucketlist.html

 


Genre: Geloofsopbouw