Aan mijn lieve kinderen
Aan mijn lieve kinderen

Aan mijn lieve kinderen

kids-2008

Lieve Rosa, Sara en Tomas,

Als ik naar de foto hierboven kijk ben ik enorm trots! Wat een schitterende kinderen zijn jullie. En toen Paul vorige week vroeg of ik een stukje wilde schrijven met vijf dingen die ik aan jullie wil meegeven hoefde ik niet lang na te denken: dat doe ik graag! Hieronder dus een lijstje met dingen waarvan ik hoop en bid dat jullie ze nooit zullen vergeten, dat ze jullie zullen helpen om te worden wie jullie zijn!

1) Jullie zijn geliefd

Het allereerste, aller- allerbelangrijkste is dat jullie geliefd zijn: ik hou van jullie, mama houdt van jullie en – het mooiste –  God houdt van jullie: altijd, overal, wat er ook gebeurt. Dat betekent dat je nooit bang hoeft te zijn dat je alleen komt te staan, dat we er niet meer voor jullie zijn. Het betekent ook dat je je veilig kunt voelen – zelfs als er van alles om je heen mis gaat. En je zult merken dat, als je diep van binnen weet dat God van je houdt, je ook heel gemakkelijk van andere mensen kunt gaan houden.

2) Jullie zijn uniek

God heeft jou gemaakt zoals je bent. Op de foto lijken jullie heel erg op elkaar, maar wij weten maar al te goed dat jullie heel erg verschillend zijn, en dat is prachtig. Rosa is lief en zorgzaam, Sara is creatief en uitbundig, Tomas is stoer en sportief. Al die dingen zijn goed. Je hoeft je niet te vergelijken met elkaar of met andere mensen. Niemand is beter of slechter dan jij. En als je dat begrijpt kun je helemaal jezelf zijn!

3) Jullie zijn vrij om te kiezen

Op dit moment zijn jullie nog jong, dus lijkt het misschien nog niet zo. En toch: jullie mogen zelf keuzes maken. Dat is zoals God het bedoeld heeft. Je hoeft niet mee te lopen met anderen, niet te doen wat anderen denken dat je moet doen – tenzij je daar zelf voor kiest. Nu je nog jong bent helpen wij je bij die keuzes: dat is onze taak als ouders. Maar ons doel is om jullie te helpen zelf te gaan denken, kiezen, beslissen. Want alleen als het uit je hart komt, als je het echt wilt, is iets waardevol.

4) Jullie hebben Jezus nodig

Je zult ontdekken dat, ook al ben je geliefd, uniek en vrij, het leven niet altijd makkelijk is. Er zullen dingen zijn in jezelf die je niet leuk vindt en je zult merken dat je – ook al wil je dat niet – soms verkeerde dingen doet. Je zult ook merken dat de wereld om je heen niet goed is – mensen doen soms rare dingen, en heel veel dingen zijn hartstikke oneerlijk. Daarom heb je Jezus nodig, net zoals ik hem nodig heb. Dat klinkt misschien raar: je kunt Hem niet zien, niet aanraken, niet horen… maar toch is het zo. Door te bidden en de bijbel te lezen leer je Jezus kennen. Dan leer je ook hoe je kunt omgaan met al die lastige dingen – hoe je kunt vergeven (zeg maar: niet meer boos zijn op mensen die verkeerd tegen je zijn geweest), hoe je kunt omgaan met die oneerlijke en foute dingen bij anderen en vooral bij jezelf. Je zult dan leren wat genade is en waarom Jezus nou precies moest sterven aan een kruis en daarna weer opstond – de allerbelangrijkste gebeurtenis ooit!

5) Je hebt een speciale taak in deze wereld

Zoals ik al zei: er is nog veel mis met de wereld. Toen Jezus was opgestaan, net voordat hij naar de hemel terugging, zei hij tegen zijn leerlingen: Ga er op uit, en vertel iedereen over mij. Vertel ze dat God van ze houdt, dat ze uniek zijn, dat ze vrij zijn, en vertel ze ook dat ze Jezus nodig hebben! Dan wordt de wereld beter, dan is er hoop. Doe dat door met ze te praten, maar ook door het te doen: geef je geld aan arme mensen, geef je brood aan iemand die honger heeft, help mensen die het moeilijk hebben. Dan worden zij gelukkig en je zult merken dat je er zelf ook gelukkig van wordt – veel gelukkiger dan als je alles voor jezelf houdt.

Lieve Rosa, Sara en Tomas, dat is wat ik denk dat jullie zouden moeten weten om een lang en gelukkig leven te hebben. Het is een voorrecht om jullie vader te mogen zijn. Ik hou van jullie!

3 Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.