De geest van angst

De ogen van de natie zijn deze dagen gericht op mijn woonplaats Almere. Dat werd eens tijd ook, want er is genoeg moois over te zeggen. Jammer alleen dat de aanleiding niet zo mooi is. De mogelijke (aanstaande?) eerste overwinning van de PVV op lokaal niveau zou zich hier en/of in Den Haag kunnen voltrekken.

Tja, de PVV. Op het lokale verkiezingsfoldertje staan de foto van de lijsttrekker én van Wilders – goedkeurend glimlachend. Op de achtergrond een 10-puntenprogramma met wat men wil bereiken. Een greep uit het programma: minder islam, veilig Almere, Almere voor Almeerders, geen gebruikersruimten voor junks en ‘stop linkse hobby’s’. Ze zijn alvast begonnen met het bedreigen van winkeliers, afgelopen zondag. En voor de rest mag ik alleen maar hopen en bidden dat het met een sisser afloopt – al is de kans daarop klein.

‘Geef me één goede reden waarom ik niet PVV zou stemmen’, hoorde ik gisteren een christen citeren. Nou, ik weet er wel een paar. André Rouvoet sloeg de spijker op z’n kop in zijn toespraak gisteravond bij de ChristenUnie bijeenkomst. De PVV in Den Haag pleit voor ‘een genadeloze aanpak van overlast en agressie’. Rouvoet: “Dat woord bleef bij mij hangen: ‘genadeloos’. Daarmee laat de PVV zich diep in het hart kijken. Dat woord typeert precies waar het naartoe gaat als we op deze voet doorgaan: een genadeloze samenleving.” De PVV staat voor een genadeloze, harde samenleving waarin het alleen draait om eigen ‘geluk’. De PVV staat voor uitsluiting van de vreemdeling – in flagrante tegenspraak met de ‘christelijke beschaving’ die ze zegt te verdedigen. Christenen worden opgeroepen de vreemdeling te verwelkomen, om te zien naar armen, weduwen en wezen – naar elkaar. Kom daar maar eens om.

Afijn. Je mag zelf weten wat je stemt morgen – maar doe het in ieder geval. En laat je niet regeren door de geert – pardon, geest van angst maar door de Geest van liefde, kracht en bezonnenheid.

2 gedachtes over “De geest van angst

  1. Hoi heer de Boer, ja, ik heb gestemd. Maar op de één of andere manier voelt om in het deel van de stemmers te zijn ietwat als wat ik zag op een foto van de Masada Mosaic … een stukje van het grotere geheel is slechts nog bemozaïekt.. En dan sprekend over dat mozaïek: ik zag jouw foto van een detail daarvan (bij Paul Abspoel’s blog)… vraagje: Mag ik die foto gebruiken om op mijn blog te zetten met een gedicht erbij? Zo nee dan nee, zo ja, dan zal je hem zien!

    Groet,
    Rob

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.