Kaapstad: Dag van de waarheid
Kaapstad: Dag van de waarheid

Kaapstad: Dag van de waarheid

Dit is een grote conferentie, met grote aantallen mensen, een hele grote zaal en een groot podium. Een ruime dag na de start is vrijwel iedereen onder de indruk van de professionele opzet, geweldige presentaties en prachtige voorstellingen. Bij het betreden van het podium door ‘grote namen’ spitsen vierduizend mensen hun oren: dat moet belangrijk zijn, hier gaat het komen! En inderdaad: ook gisteren spraken zij goede woorden van waarheid over dé Waarheid, want dat was het dagthema. Iers/Brits schrijver Os Guiness gaf ons zes redenen waarom het in ere houden van de waarheid essentieel is. Guiness verstaat de kunst om geen woord teveel of te weinig te zeggen. In een kwartier kregen we genoeg om nog weken over na te denken – dat houdt u dus nog tegoed. En de Srilankaan Adjith Fernando leidde ons door Efeze 1: de waarheid van onze positie in Christus, die ons heeft gezegend met alle geestelijke zegeningen in de hemelse gewesten. En gedurende dag werd zo het thema ‘waarheid’ als het ware uitgepakt.

Toch waren het niet de grote verhalen van zogenaamd grote namen die mij raakten. Dat deden wel de kleine en persoonlijke verhalen: een groepje mensen in voormalig Oost-Duitsland, dat zich voorneemt om in hun omgeving iedereen ‘missionair te gaan groeten’ en waar een levendige gemeenschap van nieuwe gelovigen uit ontstaat. Een klein, frêle meisje in schooluniform dat voor elkaar krijgt wat al haar voorgangers niet was gelukt: een staande ovatie na haar persoonlijk getuigenis als wees uit Noord-Korea.

Het zijn juist die verhalen die illustreren wat het grotere verhaal van de Waarheid is. Waarheid is niet zomaar een bewezen feit of een set aan leerstellingen. ‘Truth’  heeft alles te maken met ‘trust’ (vertrouwen). In hun handel en wandel wonnen de missionaire groeters het vertrouwen van hun buren, en daarmee kwam er ruimte om ook de waarheid van God te aanvaarden.

Pilatus vroeg zich af wat waarheid is, in een Bijbelse scene die overigens schitterend werd verbeeld in een 3 minuten opera. Maar de vraag zou moeten zijn: wie is waarheid? De waarheid is een Persoon, Jezus Christus en wordt zichtbaar in de levens van zijn volgelingen. Waar of niet?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.