Standplaats Kaapstad
Standplaats Kaapstad

Standplaats Kaapstad

Terwijl de kabelbaan z’n laatste meters maakt, ontvouwt zich een prachtig vergezicht naar alle hoeken van de wereld. Hier op de Tafelberg, zo’n 1000 meter hoog, heb je een schitterend uitzicht over Kaapstad met het stadion, het stadscentrum en de baaien en stranden. Misschien nog wel spectaculairder is het uitzicht naar het zuiden, waar bij Kaap de Goede Hoop de Indische en Atlantische Oceaan in elkaar overgaan. Daartussenin: een uniek stuk flora en fauna waar de grote Nelson Mandela zelf de beschermheer van is.

Maar niet alleen de natuurstromen treffen elkaar in Kaapstad. Het is de ontmoetingsplek van de kerk van oost en west én noord en zuid in het derde Lausanne congres voor wereldevangelisatie. In de openingsceremonie wordt duidelijk hoe letterlijk we dat moeten nemen. Het podium is het ene moment gevuld met Afrikaanse kleuren en klanken, het volgende met Europese driedelige kostuums. Aan ‘mijn’ tafel zijn vier continenten vertegenwoordigd, en in een wervelende animatie wordt getoond hoe de christelijke kerk zich door de eeuwen heen over de hele wereld heeft verspreid – door eeuwen en door samenlevingen heen, soms in zichtbare en krachtige bewegingen van de Geest, soms verborgen in kloosters en harten van ogenschijnlijk zwakke mensen. Niemand kan het claimen, de kerk is van iedereen en van niemand tegelijk. En Jezus Christus is het hoofd. Hij heeft zijn eigen Kerk heeft beschermd en zal dat blijven doen.

De oproep aan het begin van de conferentie is luid en duidelijk: we hebben elkaar nodig om aan de wereld te laten zien dat zij Jezus Christus nodig heeft. De kerk is geen wachtkamer voor de eeuwigheid. God verzoent in Christus de wereld met zichzelf en maakt ons tot vredestichters en bruggenbouwers, tot bedienaars van die verzoening.

Wat een adembenemend uitzicht aan het begin van deze conferentie. Een kerk waarin oost en west, Gods kracht en onze zwakte, kleurrijken en soberen, daadwerkelijk samenvloeien. Een plek met een unieke vegetatie van liefde, gerechtigheid, verzoening, heiligheid. Een plek waarvan de grote God, de schepper van hemel en aarde zelf de Beschermheer is. Dat is pas Goede Hoop.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.