Kaapstad: de tussenstand
Kaapstad: de tussenstand

Kaapstad: de tussenstand

We zijn halverwege het congres. Tijd voor een tussenstand in de vorm van de drie grootste verrassingen en uitdagingen die ik de afgelopen dagen ben tegengekomen.

Verrassing nummer één is de bijdrage van vrouwen in het programma. Voor het eerst heeft een vrouw één van de Bijbelstudies geleid vanaf het podium, en daarnaast zijn er vele bijdragen van vrouwen van over de hele wereld. Ik ben onder de indruk van hen; stuk voor stuk staan er sterke, geestelijke en waardige vrouwen op het podium. Vrouwen die iets te vertellen hebben, en dat op een manier doen die het hart raakt. Of het nu een 19-jarige Noord-Koreaanse studente, een grijze Indiase oma of een Afro-Amerikaanse powerlady is; allemaal zijn ze omgeven met de ‘geur van Christus’, zoals één van hen het uitdrukte. Ik ben me er van bewust dat er zeer uiteenlopende visies op de positie van de vrouw in het ambt bestaan. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat vele van deze vrouwen, net als Esther, door God op hun plek zijn gesteld ‘juist met het oog op deze tijd’. Als dat zo is, dan zullen zij een cruciale rol voor de toekomst van de kerk spelen. De uitdaging: zijn we bereid hen die plek ook te laten innemen?

Verrassing nummer twee: er valt nóg meer te leren uit het bijbelboek Efeze! Ik was al een grote liefhebber van dit bijbelboek, maar heb in deze dagen weer nieuwe schatten ontdekt. Niet alleen door de bijdragen van John Piper, Ruth Padilla Deborst als Adjith Fernando, maar ook door de wijsheid van mijn tafelgenoten. De uitdaging: lees Efeziers – niet één keer, niet twee keer, maar zo vaak als mogelijk!

Verrassing nummer drie: jonge leiders die inzicht tonen in de tekenen van de tijd. Zeya Meral is slechts één voorbeeld; een jongeman uit het middenoosten die in 5 minuten haarfijn uiteenzet waarom de kerk niet slaagt in het bereiken van moslims. Deze jonge mensen denken en werken wezenlijk anders dan de generaties voor hen. De grote uitdaging is leiderschap over de generaties heen – het doorgeven van de wijsheid en ervaring, maar vooral het bekrachtigen van deze jonge leiders die een boodschap hebben voor deze tijd maar de aanmoediging nodig hebben van de grote mannen en vrouwen die hen voorgingen.

Goed. Dit is slechts de tussenstand. Op naar de tweede helft!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.