Filmpje kijken

AmelieEen groot filmkenner kan ik mezelf niet noemen, maar zo af en toe komt het er van om een filmpje te bekijken. Afgelopen weekend zagen we er zelfs twee: ‘There’s something about Mary’ en ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’. En aangezien film de afgelopen jaren de verheffende functie van het boek heeft overgenomen, is het altijd een mooie gelegenheid om eens even wat lessen te trekken.

Allereerst eens even de overeenkomsten. Beide films zijn al ruim 10 jaar oud, gaan over de liefde en hebben een jonge vrouw in de hoofdrol. En opvallend: ze maken beide ruimschoots gebruik van absurdistische humor. (Amélie wil een zwerver wat geld geven, maar die weigert: sorry, ik werk nooit op zondag. Ik geef het toe: ik hou er wel van.)

Daar houden de overeenkomsten zo’n beetje op. De verschillen: Amerikaans versus Frans, plat versus verfijnd, simplistisch versus briljant, Hollywood versus alternatief, niet-aan-te-bevelen versus must-see, en zo kan ik nog even doorgaan. (Ik vermoed dat inmiddels wel duidelijk is welke van de twee films ik had uitgekozen.)

O ja, nog een verschil. Bij Mary gaat het over vier mannen die zichzelf gelukkig willen maken met Mary ten koste van elkaar. Dat betekent veel list, bedrog en manipulatie met alle gevolgen van dien. Pas als de good guy zijn eigen belang ondergeschikt maakt aan dat van Mary komt het goed (op een simplistische eind-goed-al-goed manier, dat dan weer wel).

In ‘Amélie Poulain’ is het juist Amélie die anderen gelukkig wil maken ten koste van zichzelf. Dat klinkt heel sympathiek. Maar zo eenvoudig ligt het niet: ook Amélie manipuleert de waarheid om haar doel te bereiken. Haar motieven en methoden zijn niet altijd zuiver. Ze handelt soms uit wraakzucht en zit zichzelf zo in de weg dat alles mis dreigt te lopen. Uiteindelijk moet zij de waarheid over zichzelf onder ogen zien en kiezen voor haar eigen belang om de boel te redden.

Interessante tegenstelling. Het doet me denken aan een klein regeltje uit een heel groot Boek dat de boodschap van deze twee films samenvat:  Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander. In die waarheid schuilt volgens mij het grootste geluk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.