NIETS
NIETS

NIETS

Zelden heb ik zo hard niets gedaan als de afgelopen weken. Het was vakantie – een woord dat letterlijk leegte betekent – dus er was alle gelegenheid voor. Voorheen betekende dat echter: een beetje uitslapen, rustig ontbijten, bedenken wat we zouden gaan doen, om vervolgens minstens twee uur lang te stressen om alles klaar te krijgen. Kinderen aankleden, afwasje, nog even de tent opruimen, en o ja, wie smeert even de broodjes voor tussen de middag? Hup, hup, in de auto op weg naar weer een net-niet-zo-mooi-als-in-de-folder bezienswaardigheid, om aan het eind van de dag uitgeput weer terug op de camping te komen.

Dit jaar ging alles anders. Ik heb namelijk een dvd gezien over het mannenbrein. En wat blijkt? Mannen hebben voor alles een eigen laatje. Een laatje voor werk, een laatje voor de kinderen, een laatje voor financiën. Elk deel van het leven heeft z’n eigen plek. Maar op het belangrijkste en bij de meeste mannen favoriete laatje staat: NIETS. Er zit dan ook niets in. Dat laatje is essentieel: te gebruiken na het werk, in het weekend, of gewoon even als tussendoortje.

Het vrouwenbrein is heel anders. Dat bestaat niet uit laatjes. Het is één grote kluwen van lijntjes en draadjes. Het werk is verbonden met geld, geld met de kinderen, met het huishouden, kortom: alles met alles. Alles zit er in, en er ontbreekt niets. Ik bedoel dat letterlijk. Want volgens de dvd hebben vrouwen geen niets-laatje. Het is dus ook moeilijk voor ze om niets te doen. Dat is ze niet kwalijk te nemen; ze kunnen er zogezegd niets aan doen.

Het was een grote eye-opener. Ik realiseerde me dat het niets doen waar vakantie voor bedoeld is, van ons mannen af moest komen. En ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Natuurlijk wel in liefde, en zo gebeurde het dat we dit jaar in een hele week kamperen maar drie keer het bekende ritueel hebben afgewerkt. De andere dagen heb ik het goede voorbeeld gegeven door niets te doen. Uitslapen, ontbijten, en dan even doorzetten: geen plannen, geen uitjes, niets. En het was zeer goed.

Aan het eind van de vakantie waren we in Engeland bij de inzegening van de eerste vrouwelijke directeur van Agapè in Europa. Een supervrouw: zeer geschikt voor de job, ervaren, actief en gepassioneerd. Ik heb haar man ingefluisterd om vooral niets te doen. Dan komt alles goed.

Column oorspronkelijk gepubliceerd op www.cvnieuws.nl, 23 augustus 2011

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.