The Stuff of Life
The Stuff of Life

The Stuff of Life

Wie kent TED niet? Nee, ik bedoel niet Ted de Braak, al was die een paar weken geleden opeens weer op tv. De TED die ik bedoel heeft geen snor, maar is wel een fenomeen: een website met ‘ideas worth spreading’, afkomstig van het jaarlijkse TED-congres. Allerlei topwetenschappers, -kunstenaars en -ontwerpers presenteren in maximaal twintig minuten hun ideeën. Het is een onuitputtelijke bron van creativiteit, inspiratie en vermaak – en een prachtig inkijkje in de keuken van onze westerse cultuur.

Het  afgelopen weekend was ik op zoek naar iets leuks voor bij een toespraak. Zoals wel vaker keek ik eens bij TED en zag het programma van het laatste congres. Het thema was ‘The Stuff of Life’. Een hele week topsprekers over het ontstaan en de betekenis van het leven, dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Blijkbaar iets wat leeft, dacht ik. (Ja, ik moest zelf ook lachen om de woordgrap).

Eén van de sprekers was de Brits-Franse filosoof Alain de Botton, die een betoog hield over de betekenis van religie voor het leven. Het filmpje was er nog niet, wel een beschrijving van de toespraak. ‘De ideeën van religie zijn zo intelligent, zo subtiel, dat ze niet aan alleen de religieuzen overgelaten moeten worden’, zei hij. En de vraag die hij stelde was of een religieus kader atheïsten zou kunnen helpen een zinvoller, dieper leven te leiden. Als een godsdienst zich zo lang en zo diep in ons bestaan heeft weten te handhaven, moet er toch wel iets in zitten? Prachtig, dacht ik – dat biedt allerlei kansen. Tot ik nog eens wat beter las. Want het hele punt van zijn betoog was: religie zonder bovennatuurlijke aspecten. Zin en diepgang, het volle leven, maar zonder God. Punt.

TED heeft het weer gedaan: een kijkje in de keuken van het westen. Een ontluisterend inkijkje, dit keer: de toespraak werd beantwoord door een daverende staande ovatie.

Ik kan er maar niet aan wennen. Zoveel inzicht in de ‘stuff’, zo weinig in ‘the life’. Zo’n scherp zicht op wat het leven waardevol maakt, en zo ziende blind voor de Veroorzaker, de Bron en de Drijvende Kracht erachter. Is het nou zo moeilijk om die stap te zetten?

Meneer De Botton, Doe. Uw. Ogen. Open. Amen.

Deze column verscheen eerder op cvnieuws.nl

PS Alain de Botton’s nieuwste boek ‘Religie voor Atheïsten’ (over dit onderwerp) verschijnt begin 2012 in het Engels, maar is al vanaf de zomer in het Nederlands verkrijgbaar…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.