Wat Franciscus bedoelt te zeggen
Wat Franciscus bedoelt te zeggen

Wat Franciscus bedoelt te zeggen

Hij is er, Franciscus I. De nieuwe paus. En de verwachtingen zijn nu al hooggespannen. De manier waarop hij zich presenteerde was uniek: met een gewoon ‘Goedenavond, broeders en zusters’, een grapje en het Onze Vader. Een Jezuiet met een sober imago en een indrukwekkende staat van dienst.

Jorge Mario Bergoglio koos ervoor zich te vernoemen naar (waarschijnlijk) de 13e-eeuwse monnik / heilige Franciscus van Assisi. En die kennen we allemaal van zijn beroemde uitspraak: ‘Verkondigt het evangelie, desnoods met woorden’. Althans, dat denken we. Ja, de kreet wordt meestal aan hem toegeschreven. En het klinkt als een mooie samenvatting van alles wat ik heb geschreven in ‘Nooit meer evangeliseren‘. Want het evangelie is veel meer dan een praatje waarin je de juiste woorden gebruikt; laat maar gewoon zien door je leven heen dat je christen bent, en niet alleen uit je woorden.

Maar de vraag is of de heilige Franciscus dat bedoelde. De uitspraak kent tientallen varianten die allemaal van vrij recente datum lijken te zijn. Franciscus leefde echter begin dertiende eeuw, en trainde zowel monniken als gewone gelovigen in spreken en preken. In een van zijn geschriften vertelt hij de broeders dat ze niet moeten spreken tenzij ze daar toestemming voor hadden gekregen. En hij voegt daar aan toe: ‘Maar laat alle broeders preken door hun daden’. Dat zal de oorsprong zijn van het citaat, en zoals blijkt vond Franciscus daden niet belangrijker dan woorden.

Verkondig het evangelie, natuurlijk ook met woorden

Bij deze bijzondere gebeurtenis hoort een cadeautje. Je kunt hier nu hoofdstuk 8 (waar bovenstaande alinea’s uit komen) uit mijn boek downloaden in pdf – helemaal gratis. En van wat ik in deze hele korte tijd van de nieuwe paus Franciscus I te weten ben gekomen, is ook de rest van het hoofdstuk misschien wel iets dat hij zou kunnen zeggen.

  H8 - Geen evangelie zonder woorden (237,0 KiB, 1.757 hits)

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.