Van hier naar daar en weer terug
Van hier naar daar en weer terug

Van hier naar daar en weer terug

Daar zit ik dan weer, op een hotelkamer. Na Zürich en Waterloo (Canada) is dit de derde trip op rij. Deze week in Spanje, Malaga om precies te zijn. Ik hoor je al denken: zo zo. Of: moet dat nou? Ik kan je verzekeren dat al dat soort gedachten ook door mijn hoofd zijn gegaan voordat ik aan deze marathon begon. Waar is dit allemaal goed voor?


Agape is deel van een internationale organisatie. Dat klinkt heel stoer maar betekent op zich nog niets. Wat zie je daar in de praktijk van terug? Nou, best wel veel, eigenlijk. Zo krijgen we veel en geven we veel terug. En misschien kan dat allebei nog wel een beetje meer worden.

Wat ontvangen wij zoal vanuit het internationale werk? Ten eerste: geld. Alleen al het afgelopen jaar hebben we uit de VS voor twee belangrijke projecten bij Agape Media en Athletes in Action flinke fondsen gekregen. Met dank aan Cru en Agape Europe, die een netwerk van gevers onderhouden dat veel groter is dan wijzelf zouden kunnen. Ten tweede: mensen. Sinds september werken er maar liefst zes Amerikaanse collega’s (tijdelijk) in Tilburg met StudentLife mee. Ten derde: ondersteuning op allerlei vlakken van organisatie. Zo is niet alleen onze filosofie van ‘vriendenkringen’ gebaseerd op de internationale cultuur, maar ook de praktische inrichting, tot en met de software aan toe, wordt ondersteund door Agape Europe. Hetzelfde geldt voor ondersteuning bij strategische processen, personeelszaken, fondsenwerving, enzovoorts. Ten vierde: visie. Winnen, bouwen, zenden, vermenigvuldiging, ‘iedereen kent iemand die Jezus volgt’ – het zijn allemaal onderdelen van een visie die wereldwijd gedeeld wordt, waar aan gewerkt wordt, waar op allerlei manieren inspiratie, ideeën en toepassingen van naar Nederland komen. Bekende producten vanuit die visie zijn bijvoorbeeld de Jesusfilm en ‘God persoonlijk kennen’.

Wat geven wij zoal terug aan het internationale netwerk? Ten eerste: geld. Per jaar geven we rond de honderdduizend euro aan ondersteuning van projecten in (Oost-)Europa en daarbuiten, via een bijdrage aan het Agape Europe zendingsfonds. Ten tweede: mensen. In de Europese organisatie werken op dit moment vier Nederlanders fulltime. Bij Jesus.net zijn dat er nog eens drie. Ik geef zelf ongeveer 10% van mijn tijd aan internationaal werk op het vlak van digitale strategie. Via Athletes in Action waren het afgelopen jaar vier medewerkers fulltime in Londen, Rome en Barcelona gestationeerd. En volgend jaar hopen we via StudentLife vier mensen naar Kazan, Rusland te sturen om daar mee te werken met studentenwerk. Ten derde: concepten. Onder andere onze Waaromjezus?-cursus wordt in meer dan 15 talen in even zovele landen aangeboden. Het unieke model van werken van Athletes in Action is nu een van de internationale AIA-strategieen. Onder andere in Zuid-Afrika is die ministry overgenomen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Misschien is het dus wel minder gek dan het lijkt dat ik af en toe in het buitenland ben. In Zwitserland mocht ik getuige zijn van de overdracht van het directeurschap naar een nieuwe jonge leider. En tegelijkertijd zag ik opnieuw de kracht van de Zwitsers, die met relatief weinig mensen een enorme impact in hun land hebben. Ik werd uitgedaagd om groter te dromen en te denken. In Canada bezocht ik het eerste Indigitous-event voor digitale strategie; een opzet die wij in het voorjaar in Europa willen gebruiken. Heel nuttig dus om mee te maken en om gelijk wat spijkers met koppen te slaan en onze oorspronkelijke plannen voor de Europese versie aan te passen. En deze week in Spanje word ik vergezeld door mijn leidersteam en zetten we de klokken gelijk met onze Europese collega-leidersteams.

Dus, zeg nou zelf – wie zou er nou niet bij zo’n mooie, dynamische club willen werken?

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.