Goedwaarheid
Goedwaarheid

Goedwaarheid

Hij houdt de gemoederen in Leiden en Hilversum aardig bezig: Benno L. Een pedoseksueel die stelselmatig jonge kinderen (waarvan velen ook nog eens verstandelijk beperkt) heeft misbruikt. Goed, hij heeft z’n straf heeft uitgezeten, maar heeft de vos z’n streken daarmee ook afgeleerd?

In Leiden is hij niet welkom, ook al kreeg hij een huis toegewezen. Buurtbewoners gingen de straat al op, een Facebook-protestpagina had binnen enkele uren al duizenden ‘likes’. Misschien niet helemaal onterecht, als je bedenkt wat hij heeft aangericht. Als vader van drie kinderen kan ik de boosheid en de zorgen heel goed begrijpen. Ook ik heb liever geen zedendelinquent in mijn straat.

Wat zou Jezus doen?

Maar ik ben niet alleen vader, ik ben ook christen. Dat betekent dat ik probeer het voorbeeld van Jezus te volgen. En in dit soort situaties helpt het dan om maar eens een welbekende vraag te stellen: wat zou Jezus doen? Zou Hij ook staan protesteren bij de flat? Of zou Hij net als de burgemeester zijn lot verbinden aan het goede gedrag van meneer L.?

Ik heb daar geen snel antwoord op. Jezus kwam soms veel harder uit de hoek dan ik durf toe te geven. Hij durfde als geen ander misstanden aan de kaak te stellen en stond op tegen onrecht, tegen verdrukking, tegen hypocrisie. In dit geval liggen die misschien wel aan twee kanten. Onrecht in de ernstige feiten waaraan L. zich heeft schuldig gemaakt, hypocrisie in de genadeloosheid die sommige mensen laten zien.

Tough Love

Ik geloof dat mensen kunnen veranderen. Ik geloof dat dat vooral gebeurt als ze zich gekend, geliefd en geaccepteerd weten. Dat betekent niet hetzelfde als liefjes behandeld worden. Het is meer het idee van wat de Amerikanen ‘tough love’ noemen: juist als je van iemand houdt kun je confronteren en corrigeren. En ik denk dat van toepassing is op Jezus, van wie werd gezegd dat met hem ‘goedheid en waarheid’ in de wereld kwamen. Hij personifieerde de twee kanten van de medaille: zonder goedheid kan waarheid niet gesproken worden, en goedheid zonder waarheid bestaat niet.

Jezus in de flat

Maar wat zou Jezus doen als meneer L. bij Hem in de flat kwam wonen?

Het eerste dat ik zeker weet: Jezus zou hem niet negeren en niet verstoten. Het tweede: Jezus zou ook zijn fouten en gebreken niet negeren. De liefde van Jezus heeft geen mantel waar alles onder bedekt wordt – in ieder geval niet zoals we dat meestal bedoelen. En waarschijnlijk zou Jezus hem in de ogen willen kijken en vragen: wat wil je dat ik voor je doe?

Wat zou er gebeuren als meneer L. goedheid en waarheid als een twee-eenheid – goedwaarheid – zou ontmoeten? Misschien zou hij zich niet langer opgejaagd wild voelen, maar een mens.  Met zwakheden, fouten, zonden die ingrijpende gevolgen hebben gehad. Maar wie weet, ook met een toekomst, met hoop, met kracht om te veranderen, omdat er iemand is die hem ziet staan?

Ik ken meneer L. niet persoonlijk. Ik weet niet of hij zich voldoende bewust is van zijn zwaktes en de schadelijke gevolgen voor anderen van zijn gedrag. Zelfs Jezus had geen garantie op succes met zijn methode. Die werkt namelijk alleen in wederkerigheid. In dit geval: ook meneer L moet willen.

Boemerang

Maar ik weet in ieder geval dat de genadeloosheid die ik meende te zien bij de buurtbewoners geen positief effect kan hebben. Afstand leidt tot verharding. En dat komt vroeger of later als een boemerang terug. En dus kies ik liever voor de methode van Jezus. Niet als trucje, maar vanuit diepe overtuiging dat ieder mens – mezelf incluis – genade nodig heeft. En dat niet boosheid, maar juist goedwaarheid mensen tot inkeer brengt.

Ik pleit er niet voor dat de hele Leidse flat zich nu als een collectief van pastoraal werkers over meneer L. ontfermt. Daarvoor is de situatie veel te complex. Maar ieder mens– Leidenaar, journalist of Nederlander – kan voor zichzelf wel besluiten niet mee te gaan in de massahysterie.

Ondertussen hoop en bid ik dat meneer L. ergens in Nederland een plek zal vinden waar hij goedwaarheid zal ontmoeten. Hij zal er door veranderen, dat weet ik zeker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.