De mens is tot alles in staat
De mens is tot alles in staat

De mens is tot alles in staat

Vandaag is voor de zoveelste keer een gruwelijke daad in het nieuws. Een daad als onderdeel van een strijd in de naam van god.

Gisteravond kwam ik dit beeld tegen. Een ontroerend en aangrijpend kunstwerk van Willem Zijlstra, die er het volgende over zegt:

© Willem Zijlstra
Agnus Dei © Willem Zijlstra

“In dit kunstwerk wordt het altaar gevormd door gestapelde kranten, een enorme verzameling van menselijk gedoe: successen en bewijzen van onvermogen passeerden in grote hoeveelheden tijdens het stapelen. Het is daarmee ook een samenballing van menselijk verdriet. De totale betekenis van de stapeling wordt samengevat in de bovenste krant die de titel draagt “de mens is tot alles in staat”. Deze titel staat boven een artikel over de Holocaust en staat naast een foto van een concentratiekamp.

Op dit altaar van het lijden wordt het lam gelegd met zijn kop naast de foto. Het lam als symbool van tijdloze onschuld.”

De mens is tot alles in staat. Dat lijkt vandaag weer bewezen. Maar toen ik het beeld tot me door liet dringen, bedacht ik me: de mens is tot niets in staat. En juist de gruwelijkheden van de holocaust, van IS, van Pol Pot, van Stalin zijn daar het bewijs van.

En wat is Gods antwoord daarop? Hij vereenzelvigt zich met een lam. Laat z’n poten bijeen binden en gaat weerloos bovenop de ellende liggen.

Een groter contrast met de mens die ‘tot alles in staat is’, is niet denkbaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.