Over The Rhine @ the edge of the world
Over The Rhine @ the edge of the world

Over The Rhine @ the edge of the world

Auto’s, trams, bussen en fietsers lawaaien in de regen. De avond valt in de stad. We lopen dicht langs de gebouwen om niet nat te worden. Eenmaal binnen dimmen de lichten. Een man met hoed en vrouw met gitaar nodigen me uit: meet me at the edge of the world. Ik neem de uitnodiging aan en laat me meevoeren door de muziek.

Muziek die niet van de wereld is – tenminste, niet van deze drukke, stadse wereld. Deze muziek komt van een veranda met uitzicht op maisvelden en verdwaalde boerderijen. Een grijsaard met een strootje tussen z’n tanden, een schommelstoel. Krakende planken, de doordringende geur van een houtkachel.

Come on boys

It’s time to settle down

What do you think you’ll gain

From all this runnin’ around?

Af en toe kijkt de vrouw de man aan, haar hoofd een beetje schuin. Hij kijkt terug van onder zijn hoed – een likeable vilain. Ze aarzelt soms, zoekt bevestiging. Dan sluit ze haar ogen weer en zingt. Een betoverend mooie stem, een bluesende gitaar, en dan die piano: het goede, het ware, het schone.

De eenvoud is bedrieglijk als de grijsaard met het strootje. Geen trots, geen pretentie. Op de veranda wordt de wereld teruggebracht tot water, wijn en whisky. Levenswijsheid, puur geserveerd. En je weet: dit klopt.

Pour me a glass of wine

Talk deep into the night

Who knows, what we’ll find

 

Intuition, deja vu

The Holy Ghost haunting you

Whatever you got, I don’t mind

 

I was born to laugh

I learned to laugh through my tears

I was born to love

I’m gonna learn to love without fear

Ze kijkt de zaal in. Ze weet niet waar ze is, zegt ze, maar ze is dankbaar voor zoveel mensen. Ze meent het nog ook.

Cause all my favorite people are broken

Believe me, my heart should know

As for your tender heart, this world’s going to rip it wide open,

It aint gonna be pretty, but you’re not alone

We stappen de wereld weer in. Door de nacht zoeven we naar huis. Het is stil geworden onderweg.

We are not afraid to admit we are all still beginners

We are all late bloomers when it comes to love

Over The Rhine @ Rotterdam, 7 november 2015 (setlist van het concert in Lage Vuursche – het scheelt een of twee nummers)

 

2 Reacties

  1. Matthijs

    Mooi artikel, maar niet de juiste setlist. Ik ben op zoek naar de setlist van die avond en kwam zo hier terecht. Ze hebben ‘the seahorse’ van ‘good dog bad do’g gespeeld in Rotterdam. Ze hebben geen ‘when i go’ gespeeld (helaas, want dat is en mooi nummer).
    Maar ik vrees dat er verder geen setlist van de avond in Rotterdam online te vinden is, dus houdt hier mijn zoektocht op. Wel bedankt, want t lijstje klopt volgens mij voor het grootste gedeelte wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.