Gods missie: robuust en kwetsbaar

Gods missie - Rafael conferentieHet was in maart van dit jaar dat het tienjaarlijke rapport ‘God in Nederland‘ uitkwam, waaruit blijkt dat er nóg minder mensen geloven en nóg minder mensen naar de kerk gaan dan we al dachten. Het was ook in maart dat ik het nogal bijzondere ‘Boek van Wonderlijke Nieuwe Dingen‘ van Michel Faber las. En vlak daarna sprak ik op de jaarlijkse conferentie van Rafael Nederland over het thema ‘Gods missie’. In de briefing daarvan stond dat ik een bijdrage moest leveren aan het ‘creatief brainstormen hoe we relevant en invloedrijk kunnen zijn in de wereld om ons heen’. Nogal een opgave, na het lezen van dat rapport en dat boek…

Voor wie nieuwsgierig is naar wat ik hierover heb gezegd heb ik de outline van mijn toespraak ter download gezet. Spoiler: het is geen somberend verhaal, integendeel. Gods missie – zijn werk met onze wereld – is robuust, die valt niet zomaar om. Ik durf zelfs te beweren dat Hij voor heter vuren heeft gestaan. Misschien hebben we in ons land nog steeds teveel christendom, vertrouwen we nog steeds teveel op historie, verworven rechten en instituties.

Gods missie vraagt om een tegendraads leven: goed doen waar kwaad heerst, liefhebben waar angst regeert, vredestichten waar conflict is. Een kwetsbare manier van leven. Maar meer dan de moeite waard.

Lees het hele verhaal:

  Gods missie: robuust en kwetsbaar (459,9 KiB, 1.587 hits)

 

PS Liever luisteren? Dat kan via deze link.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.