Ik ook
Ik ook

Ik ook

#metoo: wat begon met een tweet groeide binnen een paar dagen uit tot een symbool voor alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag. Inmiddels lijkt de stroom onthullingen niet te stoppen. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die is geschrokken van de enorme omvang. Wereldwijd krijgen 1 op de 3 vrouwen te maken met gendergerelateerd geweld. Zo’n 40% van de vrouwen en 13% van de mannen heeft een vorm van fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt (bron). En nee, dat is niet sinds Harvey Weinstein of Bill Cosby (en zelfs niet sinds Bill Clinton). Het is een probleem dat zo oud is als de mensheid. 

En dat kun je vrij letterlijk nemen. Al in het eerste boek in de Bijbel kom je het ene na het andere verhaal tegen van ‘gendergerelateerd geweld’. Het deed W. Paul Young, schrijver van The Shack, verzuchten: If men are so much more messed up than women, why are they in charge?’ Hij betoogt dat de strijd tussen de seksen het meest fundamentele probleem van de mensheid is. En ik ben geneigd hem te geloven. Maar ik geloof ook dat er een oplossing is. En daar sprak ik vanmiddag over in onze kerk. 

Aan de hand van drie gruwelijke verhalen uit het Oude Testament, gespiegeld met drie hoopvolle verhalen uit de Evangeliën. Ik ontdekte daar bijzondere parallellen in.

Luister hier mijn preek: http://www.boerenroem.nl/wordpress/wp-content/uploads/2017/11/metoo.mp3

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.