Dagsluiter #2: Boeken

Ik ben een lezer. Op de boekensite Goodreads hou ik bij wat ik lees. Elk jaar vraagt de site mij hoeveel boeken ik wil lezen. Dat is op zich een rare vraag – ik bedenk ook niet vantevoren hoeveel verschillende kleren ik wil aantrekken het komende jaar. Maar goed, voor dit jaar heb ik mijn target al ruimschoots gehaald. Zo’n 32 boeken, en dan tel ik de honderd die we bij Ark Media hebben uitgegeven niet eens mee. Boeken zijn er in alle soorten en maten, sommigen zijn goed, sommigen zijn fantastisch, en een enkel boek is gewoon het beste.
Dit jaar las ik bijvoorbeeld Sapiens, het veelbesproken boek van Yuval Harari. Op de omslag staat dit: 
Hoe veroverde de mens de wereld? Waar ligt de oorsprong van religie? Waar komt de kiem van ons economisch handelen vandaan? Waarom gelooft de mens heilig in de wetenschap?
Goede vragen in een interessant boek. Met de strekking ervan hoef je het niet eens te zijn – dat doe ik namelijk ook niet. Maar het doet wat het moet doen: het zet je aan het denken.
 
Maar ik las ook De Koperen Tuin van Simon Vestdijk. Een coming-of-age roman uit de tijd voordat ze zo genoemd werden. Ik lees de eerste alinea:
Het eerste wat ik mij van W herinner, waar even na mijn vijfde verjaardag mijn vader tot rechter was benoemd, is de warme voorzomermiddag, toen de bal van mijn broer over de ijzeren krullen van het balkonhek vloog, de verlaten huiskamer in. Op de grond, vlakbij het balkon, had ik in een sprookjesboek zitten lezen. Hoe verwonderlijk, ja zelfs sprookjesachtig, waren de sprongen waarmee de bal de kamer doorkruiste.
 
Kijk, dat noem ik nou fantastisch. Een boek waar karakters tot leven komen, waar je nieuwsgierig naar bent, dat iets met je doet. Boeken die je meeslepen naar een andere wereld, daar hou ik van.
 
Maar het mooiste dat ik dit jaar – en vorig jaar, en het jaar daarvoor – las was het volgende:
Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader. Van hem getuigde Johannes toen hij uitriep: ‘Hij is het over wie ik zei: “Die na mij komt is meer dan ik, want hij was er vóór mij!”’ Uit zijn overvloed zijn wij allen met goedheid overstelpt. De wet is door Mozes gegeven, maar goedheid en waarheid zijn met Jezus Christus gekomen. Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen.
 
Een goed boek zet je aan het denken. Een fantastisch boek brengt je naar een andere wereld. En het beste boek brengt die andere wereld naar jou.
Dus voordat je gaat slapen: lees of luister nog eens wat uit dat beste boek. Je zult er goed van slapen.
 
Een goed boek zet je aan het denken. Een fantastisch boek brengt je naar een andere wereld. En het beste boek brengt die andere wereld naar jou.
(Deze column sprak ik dinsdag 12 december in op Radio 5.)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.