Belachgeluk

Mag ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe favoriete woord? Vandaag las ik het in een boek *). Het stond in een citaat van een niet zo taalkundig onderlegd persoon die er waarschijnlijk iets anders mee bedoelde. Althans, dat denk ik, maar misschien vergis ik me wel en wist hij precies wat hij schreef.

Ik omschrijf belachgeluk als het aangename gevoel dat niemand anders begrijpt. Iets dat anderen misschien belachelijk vinden maar dat voor jou puur geluk is. Ik zal een algemeen voorbeeld geven: de sportschool. Voor de een het ultieme genot, voor de ander een kwelling. Ander, persoonlijk en waargebeurd voorbeeld: de laatste meters onder de top van de berghut op 2.500 meter, in dichte mist en de uitputting nabij. Dat is belachgeluk!

Nog een voorbeeld. De afgelopen tijd worden wij dagelijks gebeld door buitenlandse nummers met de vraag of we in bitcoins en/of ander onbetrouwbaar spul willen beleggen. Zo’n gesprek gaat ongeveer zo: ‘Hello, this is Shri from CoinInvest, you have shown interest in online financial servi -‘ ‘No, sorry, bye’.

Deze week ging de telefoon weer. En dit keer dacht ik: we draaien de rollen eens om. Na de gebruikelijke hello vroeg Radj (of Shri of Rav, daar wil ik vanaf wezen) of ik tevreden was met mijn inkomen.
Ik antwoordde ‘ja’, geheel naar waarheid. Daar was zijn script alleen niet op voorbereid.
Hij vroeg het nog een keer, en ik zei weer ja.
Toen vroeg hij of ik dan niet meer wilde verdienen, en ik zei ‘nee’. Hij was inmiddels volledig uit het lood geslagen, en dus was het mijn beurt.
Ik vroeg of hij zelf ook investeerde.
– Ja, zei hij.
– En wat heb je ermee verdiend, vroeg ik?
Hij dacht dat hij binnenkort een Tesla kon kopen.
– En maakt dat je dan gelukkiger? vroeg ik.
– Ja, zei hij.
– Gelukkiger dan, ik noem maar wat, een relatie?, vroeg ik.
– Ja, nee, dat was ook wel belangrijk, maar was het niet zo dat ik met meer geld ook meer kon doen wat ik wilde?
Hij had zijn script blijkbaar weer teruggevonden.
– Nee, zei ik.
En zo gingen we nog even door met hakketakken. Hij nog steeds met ongeloof in zijn stem, ik met steeds meer overtuiging: met geld koop je geen vrienden, geen liefde, geen karakter, geen beter leven en al helemaal geen geluk. Tot hij het blijkbaar genoeg vond en de deal wilde sluiten:
– Dan zet ik je nu door naar de manager voor meer informatie over onze online financial services!
Hij was vasthoudend, dat viel niet te ontkennen.

En ergens heeft hij natuurlijk gewoon gelijk. Wat ik wil is simpelweg belachgeluk.

*) Ik zeg niet welk boek, maar wie het weet krijgt bonuspunten…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.